[CLUG-tech] IBM SAN multipath

Daniel Shaw dshaw78 at gmail.com
Sun Dec 9 13:53:18 SAST 2007


Hi,

A few more questions. The answers may or may not help me help you, but
bear with me.

> I've got an IBM SAN plugged into 2 single port HBA QLogic cards, but
> I'm failing at getting multipath going.  I haven't much experience in

What type of server are the HBAs in? Also an IBM? OR perhaps a Dell?
Or homebuilt or other brand? Also what model? And what model/type etc.
is the SAN?

Also, I'm not sure about the IBM ones, but quite a few SANs come with
their own proprietary multipathing software/drivers. You might want to
check that's not a requirement for yours to work.

>
> $ multipath -d -ll
> sda: checker msg is "readsector0 checker reports path is down"
> 3600a0b8000349b770000029147575846dm-0 IBM,1726-4xx  FAStT

What's the output of
$ cat /etc/multipath.conf |egrep -v "(^#|^$)"

>
> sda and sdb are both a single LUN on the SAN, sdc and sdd are local disks.
>

Are you SURE of the above? What's the outputs of:
$ fdisk -l
$ lsmod

and of

> $ dmesg | grep sda
> [  114.435441] sd 0:0:0:0: [sda] 524288000 512-byte hardware sectors (268435 MB)

$ dmesg |egrep "sd(a|b|c|d)"

> $ lspci | grep QLogic
> 0b:02.0 Fibre Channel: QLogic Corp. ISP2422-based 4Gb Fibre Channel to
> PCI-X HBA (rev 02)
> 0d:00.0 Fibre Channel: QLogic Corp. ISP2432-based 4Gb Fibre Channel to
> PCI Express HBA (rev 03)
>

and also full lspci as well as..

$ cat /proc/scsi/scsi

Fianlly, what distro and output of uname -a

Cheers,
Daniel


More information about the clug-tech mailing list